Nasilje in mladi na spletu: odgovornost uporabnikov, vloga šole in skupnosti

Današnji svet je močno prepleten s tehnologijo in internetom, ki prinašata številne prednosti, a tudi izzive, z osrednjim vprašanjem, ki se tiče spletnega nasilja in njegovega vpliva na mlade. Okrogla miza z naslovom “Nasilje in mladi na spletu: Odgovornost uporabnika, vloga šole in skupnosti” obravnava to kompleksno tematiko.

Hitro napredujoča tehnologija je sprožila izzive, kot so nedovoljeno snemanje in fotografiranje, zalezovanje ter normalizacija takšnih dejanj. Mladi v spletnem okolju včasih izgubijo občutek za meje med sprejemljivim in nesprejemljivim. Pomanjkanje empatije in zavedanje resnih posledic njihovih dejanj predstavljata težavo, saj spletni odtis včasih močneje vpliva in traja dlje kot fizični.

Omeniti velja, da mnogi mladi nimajo ustrezne veščine za reševanje konfliktov in raje pobegnejo v virtualni svet brez stikov. To poudarja potrebo po izobraževanju mladih o odgovorni uporabi in komunikaciji na internetu.

Odrasli niso le opazovalci, ampak soustvarjalci nove digitalne realnosti. Otroci živijo v skupnem ‘online’ svetu, zato je odgovornost vseh nas, da sodelujemo s šolami in skupnostmi ter oblikujemo smernice za varno in spoštljivo spletno okolje. Naša okrogla miza si prizadeva pridobiti vpogled v problematiko in razpravljati o nujnosti družbenega konsenza glede postavitve novih smernic spletnega komuniciranja. To je ključno vprašanje, ki bo oblikovalo prihodnost naših mladih in njihovo dojemanje digitalnega sveta.

Petra Bevek, MVI; Maja Vreča, Arnes; Domen Kralj, NIJZ; Katja Filipič, UL PF; Natalija Plajnšek, OŠ Trnovo; Simon Slokan, Inšpektorat RS za šolstvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja