Minecraft Education: Varnost na spletu

Predstavljeno bo, kako otroke naučiti varne rabe interneta v virtualnem svetu, ki smo ga naredili v Minecraft Education (ME). Udeleženci bodo izvedeli, kje najdejo informacije za prenos sveta Varnost na spletu in priročnik z navodili za uporabo ME. Zatem bo prikazano, kako izgledajo naloge v svetu.

Minecraft svet Varnost na spletu je namenjen učencem in učenkam od 6 do 14 let. Svet je sestavljen iz 4 delov, od tega je vsak del namenjen svoji starostni skupini, saj so izzivi prilagojeni glede na zahtevnost in obseg določene tematike. Svet je narejen v obliki sobe pobega, kjer otroci skozi pogovor z liki brez igralca (NPC-ji) in z branjem napisov ter tabel pridobivajo informacije o varni rabi interneta. V različnih prostorih jih čakajo izzivi, ki jih je potrebno rešiti za napredovanje v naslednjo sobo. Otroci morajo npr. potegniti ročice s pravilnimi odgovori, da se jim vrata odprejo. Ujeti so v labirintu s slepimi ulicami. Pravo smer jim narekuje izbor pravilnega odgovora na zastavljeno vprašanje.

V svetu Varnost na spletu so obravnavane naslednje tematike:

– Za starost 6-8 let: osebni podatki in digitalni odtis, zdravje in e-odpadki, avtorstvo in bonton, informacije in neznanci na internetu.
– Za starost 8-10 let: osebni podatki in digitalni odtis, zdravje in e-odpadki, avtorske pravice in elektronski viri, bonton in spletno nasilje.
– Za starost 10-12 let: virusi in kraja identitete, digitalni odtis in spletno nasilje, avtorske pravice in zasebnost, gesla in igre.
– Za starost 12-14 let: zasebnost in avtorske pravice, spletno nasilje, zasebnost na družabnih omrežjih in digitalni odtis, digitalno državljanstvo.

Manca Golob, Digital School d. o. o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja