Kaj prinaša nova izjema za uporabo avtorskih del pri pouku preko spleta?

Saša Krajnc, Register.si – Arnes

Pouk preko spleta, ki zaradi epidemije COVID-19 postaja stalnica sodobnih izobraževalnih procesov, je spremenil tudi način uporabe avtorskih del, ki se uporabljajo v izobraževalne namene. Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP) že od leta 1995 predvideva izjemo, ki omogoča prosto uporabo avtorskih del za namene pouka. Zdi se, da se bo z implementacijo Direktive EU 2019/790 o avtorskih in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu že obstoječi izjemi za izobraževanje pridružila nova izjema, ki specifično ureja deljenje izobraževalnih vsebin na spletu.

Vendar pa predlog sprememb ZASP, ki je trenutno še v procesu sprejemanja, ni v korist izobraževalnim ustanovam, temveč zlasti koristi založniški industriji in kolektivnim organizacijam, ki v imenu avtorjev uveljavljajo nadomestila za uporabo avtorskih del.

Šolam grozi, da nova izjema za uporabo avtorskih del pri pouku ne bo omogočala brezplačne uporabe del in bo šole obremenila z licenčninami ter silila v pogajanja z imetniki avtorskih pravic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja