COBISS in ARNES AAI v šolskih knjižnicah

Sergej Lah, Institut informacijskih znanosti Maribor

Skladno z zakonodajnimi dopolnitvami so do konca leta 2018 v sistem COBISS vstopile vse šolske knjižnice, ki so tako postale najštevilčnejše članice sistema. COBISS je z vključitvijo šolskih knjižnic postal nacionalni knjižnični sistem v pravem pomenu besede. Tako je zagotovljen enoten knjižnični informacijski sistem za celotno obdobje izobraževanja, od osnovne šole do fakultete in naprej.

Šolskim knjižnicam je z vstopom v sistem COBISS omogočen dostop do palete informacijskih rešitev, namenjenih avtomatizaciji knjižničnega poslovanja. Končni uporabniki, učenci in dijaki, pa so ob možnosti iskanja gradiva v domači šolski knjižnici s COBISS+ pridobili tudi možnosti, ki jih dobro poznajo in uporabljajo uporabniki preostalih vrst knjižnic (splošnih, univerzitetnih, nacionalne itd.).

Da bi bili šolarji in dijaki glede uporabe storitev servisa Moja knjižnica (online dostop do seznama izposojenega gradiva, rezervacije in podaljševanje izposoje gradiva, e-obvestil itd.) izenačeni s slovenskimi študenti, je bilo treba urediti še upravljanje prijav uporabnikov šolskih knjižnic na osnovi sistemov digitalnih identitet in enotnega načina prijave.

V sistemu COBISS je uporabnikom slovenskih knjižnic omogočen dostop do številnih informacijskih servisov s prijavo, ki temelji na avtentikacijsko-avtorizacijskem mehanizmu, in Federaciji COBISS AAI, ki knjižnicam in njihovim končnim uporabnikom zagotavlja enotno prijavo v informacijske servise. Za šolske knjižnice je v pripravi tudi povezava federacij COBISS AAI in ArnesAAI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja