Gradimo MOST za boljšo varnost

Ines Jarh, OŠ Gustava Šiliha Laporje

Največji blagoslov in obenem izziv današnjega časa je moderna tehnologija. Kamorkoli se obrnemo, kamorkoli gremo, karkoli počnemo, na vsakem koraku je nekje nek kos tehnologije brez katere, žal, ali pa na srečo, več ne moremo. Dostopnost najnovejših tehnoloških izdelkov lahko včasih postane tudi prekletstvo.

Nič hudega sluteči posamezniki, ki smo še iz »dobe dinozavrov«, se vsak po svojih močeh in znanju ter naklonjenosti prebijamo skozi novosti vsakdana, ki jih prinaša moderna tehnologija s svetlobno hitrostjo. Eni previdno, drugi spet nevedni in brez znanja »hodimo« po svetu interneta. Našim učencem pa je bila ta tehnologija položena v zibelko, na žalost dobesedno. Otroci se soočajo z multimedijskimi vsebinami od ranega otroštva, mnogo prezgodaj. Obenem nič hudega sluteči starši prehitro zaupajo znanju svojih mladostnikov, saj jih le-ti največkrat celo prekašajo ter tako tudi prepričajo, da zadeve obvladajo.

Nemalokrat pa odrasli pozabljajo, da so to le mladoletniki, najstniki, otroci, ki potrebujejo vodenje, varovanje in skrb za njih tudi na internetu. Vedno bolj. Nihče od odraslih ne bi niti pomislil, da bi majhnega otroka spustil na cesto, brez da bi jih naučil cestno-prometnih pravil. Žal pa ob vstopu na internet ni tako. Veliko odraslih pusti otroke brezglavo tavati po svetu interneta, kjer počnejo, kar se jim zljubi, nemalokrat pa tudi zaidejo v težave.

In ker vsi vemo, da je preventiva boljša kot kurativa, smo se na naši šoli, OŠ Gustava Šiliha Laporje, pridružili množičnemu odprtemu spletnemu tečaju o varni rabi tehnologij za otroke – MOST-VO, ki na interaktiven način poučuje mlade, kako varno uporabljati moderno tehnologijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja