Moji podatki, moja stvar – Seminar Informacijskega pooblaščenca o varstvu osebnih podatkov najstnikov

Mojca Prelesnik, dr. Jelena Burnik, Anže Novak, Alenka Jerše, mag. Urban Brulc, Neja Domnik, Matej Sironič, Informacijski pooblaščenec RS

Na seminarju, ki bo izveden pod okriljem EU projekta iDECIDE, bodo strokovnjaki Informacijskega pooblaščenca pojasnili, zakaj je varovanje zasebnosti sploh pomembno in kakšna tveganja sodobno življenje prinaša za zasebnost. Predstavljene bodo pravice, ki jih v zvezi z njihovimi osebnimi podatki uživajo mladostniki in kako lahko te pravice izkoristijo, osvetljeno bo vprašanje varovanja osebnih podatkov na spletu in nevarnosti, ki tam pretijo na mlade, izpostavljeni pa bodo tudi nekateri vidiki varstva osebnih podatkov v času pandemije COVID-19. Predstavljen bo tudi priročnik za najstnike in srednješolce z naslovom Moji podatki, moja stvar, sledila pa bo možnost razprave in razreševanja aktualnih vprašanj, vezanih na temo seminarja.

Program seminarja:

 • Mojca Prelesnik: UVODNI POZDRAV
 • dr. Jelena Burnik: PREDSTAVITEV PROJEKTA iDECIDE
 • Anže Novak: O ZASEBNOSTI IN VARSTVU OSEBNIH PODATKOV
  Zakaj je sploh pomembno varovati zasebnost? Marsikdo reče, pa saj nimam kaj skrivati, kar naj imajo moje podatke. Pravica do zasebnosti predvsem pomeni, da ima vsak pravico zadržati informacije o sebi zase in da odloča, koliko sebe bo razkril/a in komu.
 • Alenka Jerše: KAKO LAHKO UVELJAVLJAM SVOJE PRAVICE DO VARSTVA PODATKOV PO SPLOŠNI UREDBI?
  Katere so pravice, ki jih na podlagi Splošne uredbe o varstvu podatkov lahko izkoristijo posamezniki? Kako te pravice izvajati in kakšne so pri tem omejitve?
 • mag. Urban Brulc: KAJ LAHKO DOBIM OD UPRAVLJAVCA IN KAKO LAHKO VPLIVAM NA OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV PRI UPRAVLJAVCU?
  Katere pravice in na kakšen način lahko učenec uveljavlja pri svoji šoli? Lahko učenec izve katere podatke o njem vodi šola? Lahko pridobi posnetek videonadzorne kamere, ki snema vhod v šolo? Lahko zahteva popravek ocene? Lahko zahteva izbris svoje fotografije iz šolske spletne strani?
 • Neja Domnik: OSEBNI PODATKI OSTANEJO NA SPLETU ZA VEDNO
  Osebne podatke še posebej pogosto razkrivamo na spletu, pri sodelovanju na spletnih forumih, družbenih omrežjih, pisanju blogov, lastni spletni strani, brskanju po spletu, sodelovanju v raznih skupinah, izpolnjevanju vprašalnikov, oddajanju malih oglasov, iskanju prijateljev preko spleta. Zavedati se moramo, da svojih podatkov na spletu ne delimo le z znanci, ampak tudi s podjetji, ter da vsak naš klik pušča sled. Na kaj moramo pri tem paziti?
 • Matej Sironič: VARSTVO OSEBNIH PODATKOV V ČASU EPIDEMIJE COVID-19
  Vsaka obdelava osebnih podatkov pomeni poseg v pravico do zasebnosti, obdelava zdravstvenih osebnih podatkov še toliko bolj! Zato mora biti obdelava osebnih podatkov vedno nujna, primerna in sorazmerna. Kaj pa to v povezavi s širjenjem bolezni COVID-19 pomeni v praksi?
Ta vnos je bil objavljen v Prispevki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja