Mala šola preživetja na družbenih omrežjih

Jasmina Mešić, Varni na internetu – Arnes

V lanskem letu smo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT obravnavali 2431 incidentov, pri čemer je število primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Obravnavali smo kar 1372 primerov različnih spletnih goljufij, največ do sedaj. Žal ne moremo ponuditi enostavnega in univerzalnega recepta, kako prepoznate spletno prevaro, še vedno je na strani uporabnikov, da se naučite brati med vrsticami. In ravno tu lahko ponudimo pomoč, saj skozi aktivnosti nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu že osmo leto izobražujemo raznoliko množico spletnih uporabnikov o družbenem inženiringu in ustrezni zaščiti tako naprav kot spletne identitete.

Vpogled v aktualne spletne grožnje na odzivnem centru SI-CERT kažejo, da goljufi, za uspešno izpeljavo spletne prevare, potrebujejo komunikacijski kanal, ki jim omogoči stik z žrtvijo. Tu so se družbena omrežja, predvsem Facebook, izkazala za odličen kanal, saj lažni profili goljufom omogočajo krinko, neposredno komunikacijo z uporabniki in zakrivanje sledi. Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so zelo preproste – to so predvsem velike obljube, pa naj bodo super zaslužki, ugodni krediti, zastonj vinjete in dragi avtomobili za en sam »like«. V primeru romantičnih prevar pa obljubljajo celo večno ljubezen. Na prvi pogled gre pogosto za neškodljive potegavščine, vendar statistika SI-CERT kaže, da je v letu 2019 žrtev ljubezenske prevare v povprečju nakazala 12.377 evrov, lani je povprečno oškodovanje znašalo 9.120 evrov. In ravno družbena omrežja so kanal, kjer spletni kriminalci najdejo svojo žrtev. Torej se naivno flirtanje na Facebooku lahko konča z resno finančno škodo.

In ravno okoli številk se bo vrtelo predavanje Mala šola preživetja na družbenih omrežjih. Predstavljene bodo najrazličnejše prevare na družbenih omrežjih, s poudarkom na finančni škodi, ki jo lahko povzročijo. Od tistih »najcenejših«, ki nas ne oškodujejo finančno, ampak so predvsem nadležne in moteče, npr. potegavščine ali hoax in lažne nagradne igre, do izsiljevanja in romantičnih prevar, ki lahko povzročijo hude psihične pritiske in več deset tisoč evrov finančnega oškodovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja