Superračunalniška izobraževanja

Pavel Tomšič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo

Slovenski nacionalni kompetenčni center HPC (NCC Slovenija) je projekt v sklopu Horison 2020 in dejavnost Slovenske nacionalno superračunalniško omrežje SLING. Poslanstvo NCC je spodbujanje uporabe superračunalnikov za raziskave v znanosti, industriji in akademiji, predvsem z dvigovanjem ravni znanja uporabnikov in ozaveščanja o prednostih uporabe tehnologije.  
NCC Slovenija uporabnikom nudi podporo pri uporabi tehnologije HPC in HDPA za različnih ravneh znanja in področij uporabe. Zainteresirani posamezniki, kot tudi srednja in mala podjetja imajo možnost pridobivanja znanja v obliki izobraževanj in seminarjev ter pomoč pri uporabi tehnologije. 
Naš program usposabljanja in razvoja veščin je prilagodljiv, obsega od kratkih (poldnevnih) do večdnevnih delavnic in kratkih seminarjev, na katerih se predstavijo izbrane raziskovalne tematike. Naše dejavnosti usposabljanja so glede na prenos znanja, ki ga želimo deliti razdeljene na tri ravni: 

  1. osnovna raven; osredotočanje na HPC opismenjevanje in splošno HPC orientirane tematike 
  2. napredna raven; tematike pokrivajo različne inteteresne sfere, osredotočanje na STEM (Science, Technology, Engineering in Mathematics) 
  3. ekspertna raven; za uporabnike, ki imajo predhodno znanje na področju HPC; namen zviševanja kompetenc in konkurenčnosti 

V letih 2021 in 2022 smo uspešno izvedli 71 aktivnosti, od tega 52 delavnic in 19 seminarjev. Skupaj smo v dejavnostih privabili več kot 1200 udeležencev. Izmed njih je v posameznem letu kar 1/3 obiskovalo več kot eno delavnico, kar je kazatelj ustreznosti treh ravni prenosa znanja. Poleg tega smo v letu 2021 v našo HPC infrastrukturo uspešno pritegnili več kot 900 novih uporabnikov. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja