Arnes videokonference 3.0: … in Zoom

David Vrtin, Arnes

Na zadnji pred-koronski mreži znanja v letu 2019 smo govorili o prenovi in prehodu na Arnes videokonference 2.0. Napovedali smo zaključek prenove “Videokonferenc visoke kakovosti”, kjer se je v ozadju zgodil prehod na storitev Pexip in pa v naslednjih nekaj mesecih večjo nadgradnjo priljubljenih “spletnih konferenc Vox”, kjer se je v ozadju napovedala večja nadgradnja storitve Adobe Connect, ki več ne bo uporabljala poslavljajočega Flasha.

Zatem se je zgodila koronska kriza. Proces nadgradnje in posodobitve spletnih konferenc Vox je bil že proti koncu prenove, vendar ga je koronska kriza bistveno upočasnila, saj so se zahteve po kapacitetah videokonferenčnih storitev čez noč povečale za faktor ranga 1.000 x (100 000 %). S proizvajalci naših obstoječih videokonferenc 2.0 žal nismo uspeli uskladiti naših potreb, tehničnih zmožnosti in predvsem stroškov licenc.

Zato smo v tem času iskali razne druge rešitve in na hitro postavili novo videokonferenčno storitev Arnes Vid, ki temelji na odprtokodni storitvi Jitsi in posledično nima licenčih omejitev. Kmalu se je izkazalo, da so potrebe, predvsem osnovnega in srednjega šolstva, večje, kot nam lahko nudijo odprtokodne storitve, zato smo čez poletje pripravili razpis za videokonferečni sistem, ki bo pokril vse zahteve šolstva, vključno s hkratnim prikazom slike kamer vseh učencev v razredu. Na razpisu je zmagal Zoom, ki se je nato izkazal za odlično videokonferenčno storitev.

Arnes Zoom je namenjen predvsem vrtcem, osnovnim, srednjim in glasbenim šolam ter podobnim, torej za izobraževanje do konca srednje šole. Arnes je nudil pomoč pri vzpostavitvi Zooma tudi za univerze, tako da večina slovenskih univerz prav tako omogoča licenčno uporabo Zooma vsem svojim profesorjem in študentom.

V letošnjem letu smo naredili nov razpis in Zoom bo uporabnikom na voljo še vsaj to in naslednje šolsko leto.

V predavanju se bomo dotaknili obstoječih videokonferenc 2.0, ki jih sedaj uporabljamo samo za posebne primere, nekaterim novostim okoli Arnes Zooma, primerom dobrih praks, nekaterim najpogostejšim težavam in rešitvam ter pogledali, kakšni videokonferenčni izzivi nas čakajo v hibridnem učenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja