#hekerji.si

Režija: Blaž Završnik, 52 min

Sploh imamo Slovenci hekerje? Kdo so, zakaj vdirajo v tuje računalnike in se prosto sprehajajo po internetu? Kaj jih žene ter ali je danes kaj drugače, kot je bilo pred, recimo, dvajsetimi leti?

Dokumentarni film #hekerji je bil premierno predvajan 22. oktobra 2015 v Kinu Šiška. Obiskovalci dogodka Mreža znanja 2015 si bodo lahko ogledali eno od prvih popremiernih projekcij.

Jeseni 2015 nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) obeležuje že dvajseto leto delovanja. Na podlagi materijala iz njihovih arhivov je v sodelovanju s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji v štirih
poglavjih. Konkretni dogodki in pričevanja kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

SI-CERT že od leta 1995 deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes, Akademske in raziskovalne mreže Slovenije. Arnes je pionir uvedbe interneta v Sloveniji in poleg infrastrukture za univerze, inštitute, druge raziskovalne, izobraževalne in kulturne ustanove, nudi nekatere pomembne nacionalne storive: upravljanje stičišč za izmenjavo prometa ponudnikov SIX, register domen in vzdrževanje porazdeljene DNS infrastrukture za delovanje .si domene, odzivni center za omrežne incidente SI-CERT, ter nacionalno koordinacijo porazdeljenega superračunalniškega omrežja SLING.